Pas op: is uw dak bestand tegen onverwachte stormen?

31-10-2019, 13:42 |Van onze partner

De herfst heeft inmiddels weer zijn intrede gedaan in Nederland. Dit betekent dat bloemen, planten en bomen langzaam kleuren en bladeren verliezen. Daarnaast daalt de temperatuur stukje bij beetje. Het weer wordt sowieso compleet anders dan in de zomer. Zo staat de herfst bekend als het natste jaargetijde. In de herfst valt namelijk behoorlijk wat neerslag. Tevens kenmerkt de herfst zich door harde windstoten. Soms zijn deze windstoten dusdanig hard dat er sprake is van een storm. Zo’n storm kan behoorlijk wat schade aanrichten aan uw dak, zeker wanneer de storm onverwacht opduikt. Hoe zit het eigenlijk met uw dak? Is deze eigenlijk wel bestand tegen onverwachte stormen?

Rondvliegende takken veroorzaken vaak schade
Tijdens een storm ligt de windkracht vaak behoorlijk hoog. Hoe harder het waait, des te meer kans er is op schade aan uw dak. De wind kan er immers voor zorgen dat er allerlei objecten door de lucht vliegen. Hierbij kunt u denken aan takken. Harde windstoten kunnen er namelijk voor zorgen dat takken van bomen gerukt worden. Deze takken kunnen tegen één van uw dakpannen vliegen. Wanneer dit met grote kracht gebeurt, kan een dakpan breken. Rondvliegende takken richten ook vaak schade aan de bedekking van een plat dak aan. Wanneer een tak met veel kracht tegen deze dakbedekking gesmeten wordt, kan de bedekking scheuren.

Verwijder rommel van het dak
Er zijn maar weinig inwoners van Barneveld die regelmatig een blik werpen op de staat van hun dakbdekking. Toch is dit wel verstandig, zeker wanneer jij wilt voorkomen dat er schade ontstaat door een onverwachte storm. Door het jaar heen verzamelt zich namelijk de nodige troep op een dak. Dit is met name op een plat dak het geval. Denk hierbij aan takjes, steentjes en andere rotzooi. Door harde windvlagen kan dergelijke rommel ervoor zorgen dat er scheuren ontstaan in de dakbedekking. Wat het gevolg is van zulke scheuren in uw dakbedekking? Een lekkage natuurlijk! Wilt u uw dak bestendig maken tegen onverwachte stormen? Verwijder dan regelmatig rommel van uw dak.

Grijp direct in bij een daklekkage
Heeft u uw dak niet goed voorbereid op een storm? Dan is de kans groot dat er reeds schade is ontstaan. Stroomt er zelfs al water via uw dak naar binnen? Dan wordt het de hoogste tijd om in actie te komen. Hoe langer u wacht met een daklekkage oplossen, des te groter de schade wordt. Probeer de schade vooral niet zelf te verhelpen. Waarom niet? Omdat het probleem dan vaak binnen de kortste keren opnieuw opduikt. U kunt de schade juist ook alleen maar groter maken. Hier zit u ongetwijfeld niet op te wachten. Schakel daarom altijd een dakdekker in voor het oplossen van een daklekkage.