• De camera in de flitspaal aan de Stationsweg in Barneveld is inmiddels gemonteerd.

    Gerwin van Luttikhuizen

Flitspaal bij Stationsweg Barneveld staat vanaf woensdag aan

BARNEVELD De nieuwe flitspaal aan de Stationsweg in Barneveld - de allereerste flitspaal in de gemeente Barneveld - staat vanaf woensdag 3 juni aan. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM), verantwoordelijk voor flitspalen in Nederland. Vanaf die datum kunnen bestuurders die er harder dan vijftig kilometer per uur rijden dus geflitst worden en een bekeuring op de deurmat verwachten.

Wouter van Dijk

Dat meldt woordvoerder Marloes van Kessel van het OM. De flitspaal staat vanaf woensdag 24 uur per dag aan. Overtredingen worden direct doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Volgens Van Kessel zal de flitspaal, die ongeveer ter hoogte van zorgcentrum Elim staat, een positief effect hebben op het rijgedrag van bestuurders op deze plek; daarom draagt de paal ook bij aan de verkeersveiligheid. Nu al is duidelijk te merken dat passanten zich ter hoogte van de paal netjes aan de snelheid houden, omdat niet bij iedereen bekend is dat de flitspaal nu nog uitstaat. De flitspaal werd in mei voorzien van een camera en is daarna door het Nederlands Meetinstituut (NMi) getest om te zien of de registraties kloppen.

Het OM plaatste de flitspaal op aanvraag van zowel de gemeente Barneveld als de politie. Beide partijen gaven aan dat de verkeerssituatie op de Stationsweg niet veilig genoeg is, omdat er geregeld te hard gereden wordt. Eerdere maatregelen, zoals een herinrichting van de weg en snelheidscontroles van de politie, hadden volgens gemeente en politie onvoldoende effect.

De flitspaal blijft sowieso enkele jaren staan. ,,Na een aantal jaar gaan we kijken of de verkeerssituatie aan de Stationsweg verbeterd is'', zegt Van Kessel. ,,Het OM beoordeelt dan, na overleg met de politie en de gemeente, of handhaving met een flitspaal langer noodzakelijk is.'' Afhankelijk van het effect van de paal, bepaalt de gemeente Barneveld of de drempels ter hoogte van de Vliegersvelderlaan en het Van Breugelplantsoen verwijderd kunnen worden. Er is sprake van geluidsoverlast bij bewoners.

Voorlopig blijft het in Barneveld bij deze ene flitspaal. Voor plaatsing van een tweede paal moet de gemeente eerst een verzoek doen bij het OM en op dit moment zijn er geen lopende verzoeken. Wel zijn er vanuit de politiek eerder mogelijke extra locaties genoemd, zoals langs uitvalwegen als de Lunterseweg, de Van Dompselaerstraat, de Thorbeckelaan en de Plantagelaan. Ook een plek vlakbij de fietsoversteek op de Burgemeester Kuntzelaan ter hoogte van De Hebberd te plaatsen, is eerder genoemd als optie.

Je las zojuist een premium artikel. Nog geen abonnee? Een (digitaal) abonnement is al verkrijgbaar voor slechts 3,50 euro per week