• Geheim Agenten op de Veluwe.

    Akoesticum

Unieke thema-avond over geheim agenten op de Veluwe

EDE Captain King, Frans Hals, Martien. Drie schuilnamen van geheim agenten die op de Veluwe actief waren. Hoe heetten ze echt, wat deden ze precies, waar zaten ze verborgen, door wie werden ze geholpen?

In samenwerking met het Platform Militaire Historie Ede (PMHE) en National Intelligence Studies Association organiseert Akoesticum in het kader van 75 jaar vrijheid op 15 november een avondvullend programma over dit onderwerp. Door middel van muziek, verhalen en een expositie worden de waargebeurde verhalen van de geheim agenten tijdens de Tweede Wereldoorlog tot leven gebracht.

,,Neem een kijkje in de werkwijze van de geheim agenten die in 1944/45 op de Veluwe actief waren en ontdek de verschillende materialen en gadgets die gebruikt werden tijdens operaties'', stelt een woordvoerder van de organisatie. ,,Een deel van dit materiaal, waaronder de unieke S-Phone van het Cryptomuseum en enkele ‘escape aids’, is tijdens de expositie te bezichtigen. Ed van Seters van PMHE gaat daarnaast door middel van tafelgesprekken op zoek naar het persoonlijke verhaal achter de spionnen en hun acties, onder andere met Gerard van Loenen en Victor van Haeren. Hun vaders hebben voor een van die diensten gewerkt en er jaren onderzoek naar gedaan.''

De lezingen worden afgewisseld met muzikale intermezzo’s en tijdens de pauze en na afloop is er ruimte om de expositie te bezichtigen en uitgebreid na te praten.

'Geheim Agenten op de Veluwe': vrijdag 15 november van 19.00 tot 21.00 uur (inloop 18.30 uur). Prijs: € 9,50 (inclusief drankje). Locatie: Akoesticum, Nieuwe Kazernelaan 2 D42, Ede. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via: www.akoesticum.org/evenementen/geheim-agenten-op-de-veluwe/.