• ...

Barnevelders vertellen in tv-programma over oplichter

BARNEVELD Barnevelders Ruben Karrenbeld en Renzo Kok, van respectievelijk de buurtwachten in de Barneveldse wijken De Burgt en De Vaarst, zitten vanavond aan tafel bij presentator Jaap Jongbloed, bij tv-programma Opgelicht. Ze vertellen daar over hun ervaringen met een malafide dakgootcontroleur, vorig jaar actief in Barneveld.

Wouter van Dijk

Dat meldt Kok. Een jaar geleden meldde deze krant dat bewoners van de Barneveldse wijken De Burgt en De Vaarst het via een oproep op Facebook voor elkaar kregen dat een bedrijf dat er 'malafide praktijken op nahoudt' werd weggejaagd. Het ging om waarschuwingsberichten via sociale media over de firma Woningverbetering Nederland uit Utrecht. Medewerkers van dat bedrijf benaderden verschillende bewoners in de betreffende wijken, met de vraag of zij voor vijftien euro het dak mochten schoonmaken. Vervolgens constateerden ze naar eigen zeggen dat de dakgoot verrot was. Reparatie zou dan ongeveer 1200 euro kosten. Als bewoners snel beslisten, deden ze de klus voor 950 euro. ,,Die mensen gedroegen zich dusdanig intimiderend en dwingend dat de bewoner niet durfde tegen te sputteren en dan maar akkoord ging'', aldus Karrenbeld destijds. Zeker tien mensen gingen in zee met het bedrijf. Kok: ,,Achteraf bleek dan dat er helemaal geen sprake was van verrotting in het dakgoot, of waren de medewerkers met een aanbetaling op zak verdwenen.''

Vanavond delen beide mannen hun ervaringen in het tv-programma Opgelicht, waarin aandacht is voor deze oplichters, die overigens landelijk actief zijn. In  maart 2016 kwamen vergelijkbare meldingen ook binnen in Voorthuizen. Toen ging het om oplichters die voorstelden de dakgoot schoon te maken en vervolgens meldden dat er dakpannen beschadigd zouden zijn. 

Opgelicht is vanavond te zien op NPO 1 en begint om 21.25 uur.