Dossiers

Coronavirus

Het coronavirus houdt Nederland in de ban. Lees hier alles over het virus in onze gemeente. 

Zandcrisis

Tv-programma Zembla berichtte in 2018 over vervuild zand dat onder zou zijn gebruikt bij de aanleg van de woonwijken Veller en Eilanden-Oost in Barneveld. Dat leidde tot onderzoeken, juridische procedures en politieke discussies.

Vrogger

In de rubriek Vrogger publiceert de redactie uit het rijke archief van de Barneveldse Krant. Wie herkent u op de foto?

Travelgoodies | Anne & Remco

De vaste baan opgezegd, het huis verkocht en de wijde wereld in. Barnevelders Remco Schellekens en Anne van Huis zijn op wereldreis. Twee keer per maand bloggen ze voor de Barneveldse Krant over hun ervaringen.

Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

Er komen spannende maanden aan voor de politieke partijen in onze gemeente. Woensdag 21 maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en dat betekent dat er lijsttrekkers gekozen worden, kieslijsten opgesteld worden en uiteraard campagne gevoerd wordt.

Fipronil in eieren

Pluimveebedrijven in heel Nederland worden getroffen door het fipronil-schandaal. Het Barneveldse bedrijf Chickfriend gebruikte deze verboden stof bij het bestrijden van bloedluis. De schade voor de sector is enorm.

De vakantie van

Wat is de ideale vakantie? De Barneveldse Krant peilt de meningen in zomerrubriek De vakantie van..

Vertrouwenscrisis JFC

Het personeel van het Johannes Fontanus College in Barneveld is ontevreden over onder meer de interne communicatie en het functioneren van de directie van de school. Dat blijkt uit een in juni gehouden tevredenheidsonderzoek.

Romy

Op vrijdagmiddag 2 juni werd het levenloze lichaam van de 14-jarige Romy uit Hoevelaken gevonden. Het meisje zat op de Donnerschool in De Glind. Daags na haar dood werd een 14-jarige jongen uit Lunteren aangehouden. De Donnerschool en De Glind rouwden om de dood van de geliefde klasgenote.

Valleilijn

In 2006 nam vervoerder Connexxion het treinverkeer tussen Amersfoort, Barneveld en Ede over van NS en doopte de lijnverbinding om tot 'Valleilijn'. Na wat opstartproblemen lukte het Connexxion om het vervoer op een hoger plan te tillen.

Veller

In april 2009 gingen de eerste palen de grond in voor de Barneveldse nieuwbouwwijk Veller. Aan de zuidkant van het dorp verrijst een wijk met in totaal zo'n 1200 woningen. Inmiddels is de aanleg in een laatste stadium en lijkt het erop dat Veller in 2019 volgebouwd is.

Fijnstof en pluimveehouderijen

Verschillende rapporten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wezen in 2016 op hoge hoeveelheden fijnstof in de lucht in Barneveld en omgeving. Daarbij werd de link gelegd met de aanwezigheid van grootschalige pluimveehouderijen.

Windmolens bij Zeumeren

Drie Barneveldse initiatiefnemers en Eneco Wind hebben het plan opgevat om drie windmolens te plaatsen bij Zeumeren, net langs snelweg A1. De molens kunnen een maximale ashoogte van 166 meter hebben. 

Holzenbosch

Aan de zuidkant van Voorthuizen verrijst de komende jaren de nieuwe woonwijk Holzenbosch. In de eerste fase, globaal tot 2020, worden in totaal 325 nieuwe woningen gebouwd. Verkoop en bouwstart van de eerste huizen vindt dit jaar plaats.

Wikselaarse Eng

Aan de Wikselaarseweg in Voorthuizen heeft de gemeente Barneveld plannen voor de bouw van de nieuwe woonwijk Wikselaarse Eng. Deze wijk, waarvan de bouw op zijn vroegst eind 2017 start, bestaat voor een groot deel uit goedkope woningen.